Kamarikuoro Camena : Tampere
:: Esittely :: Ajankohtaista :: Konsertit :: Levytykset :: Galleria :: Arkisto :: Blogi :: Yhteystiedot ::

Metsä

Mitä sinulle tulee siitä mieleen?

Suomella ja suomalaisilla on ikiaikainen yhteys metsään. Metsä on mahdollistanut asumisen näissä karuissa olosuhteissa, tarjonnut suojan ja ravinnon kauan ennen lasivillaa ja nyhtökauraa. Useimmille suomalaisille metsä on edelleen tuttu ja turvallinen paikka, vaikka yhä useampi on etääntynyt siitä riittävästi nähdäkseen sen vieraana ja pelottavana. Joillekin metsä on se paikka, missä tässä maailmassa tuntuu vielä olevan jotain järkeä.

Metsä on jotain ajatonta. Kuunnellessamme sata vuotta sitten kirjoitettua runoa lausuttuna tai laulettuna voimme helposti mieltää jakavamme runoilijan kanssa saman metsän, saman sielunmaiseman. Metsään on vuosisatojen saatossa menty puhumaan. Metsälle on kerrottu toisten korville sopimattomat salaisuudet, kevennetty oloa jakamalla sille intiimeimmät pelot ja haaveet. Metsältä on kysytty neuvoa. Vaikka metsän sanotaan vastaavan niin kuin sinne huudetaan ja ehkä useimmat huutajat eivät saa vastineeksi sanallista apua, syntyy skeptikollekin tunne kuin joku tai jokin kuulisi, hyväksyisi.

Monille suomalaisille metsä merkitsee toimeentuloa ja vielä useammille vapaa-aikaa, rauhoittumista ja pakoa arjesta ja oravanpyörästä. Luonnonmukainen orava ei pyöri ympyrää. Metsä voi olla koululaisen kasvio, perhoskokoelma ja lista latinankielisiä nimiä, mutta monelle myös pyhä paikka, kuin kirkko. Metsä voi olla mystinen paikka, täynnä peikkoja, keijuja ja metsänhenkiä, rajaton aarreaitta monimuotoisia ärsykkeitä niin nuorelle kuin vanhemmallekin mielikuvitukselle. Se voi olla myös palstoja ja kiintokuutioita, metsäautoteitä ja hakkuuaukioita. Joka tapauksessa metsät ovat maamme keuhkot, jotka pitävät meidät hengissä tänäkin päivänä ja tässäkin kehittyvässä kaupungissa.

Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Myös Camena tahtoo kunnioittaa satavuotiasta Suomea, mutta paatoksellisia konsertteja esitetään tänä vuonna aivan riittämiin. Siksi olemme valinneet maamme suurelle vuodelle yhtenäisen teeman, metsän. Kevätkonsertissamme 22.4. esitimme kallehimman maamme parhaita puolia, erilaisia pieniä ja suurempiakin tarinoita metsän keskeltä ja reunamilta niin laulujen kuin runojenkin muodossa. Niiden teksteissä esiintyi erilaisia metsäneläviä, puita ja muita kasveja, säätiloja ja muita luonnonilmiöitä ja -voimia, vuodenaikoja ja jopa rakkautta. Missäpä me metsäläiset suomalaiset saisimme synkronoitua sykkeemme niin kuin metsässä tai sen välittömässä läheisyydessä. Suomen luonnon päivänä 26. elokuuta kajautamme Helvetinjärven kansallispuistossa tasapuolisesti niin puille ja kallioille kuin linnuille ja oravillekin, ja toivottavasti sinne jokunen ihminenkin eksyy kuulolle. Joulukonsertteihimme löytävät tiensä talvisen metsän moninaiset asukit ja tietenkin suomalaisen metsän ikoninen symboli, kuusipuu kauniin koristeellisessa asussaan.

Tervetuloa konsertteihimme, arvoisa yleisö. Tervetuloa suomalaiseen metsään.